Ik lees momenteel het boek Jan Six van Geert Mak en zoek een en ander hierbij uit.
Anna Wijmer, de moeder van de Jan Six pubhist
Eind 16de eeuw kwam een Charles Six, lakenverver van beroep, uit het Frans-Vlaamse Saint-Omer naar Amsterdam; als aanhanger van Calvijn moest hij vluchten. In Amsterdam zette hij met zijn zonen het bedrijf voort, maar het kwam vooral tot bloei door de doortastendheid van zijn schoondochter Anna Wijmer, de moeder van de Jan op Rembrandts schilderij. Zij verwerft met hard werken een fortuin en koopt grote stukken land, die later statige landgoederen zullen worden. Het is het begin van een weelde en welstand die eeuwenlang zou voortduren, ook doordat de Sixen telkens weer rijke en invloedrijke huwelijkspartners wisten te kiezen.
Lijstgevel met een rechte lijst met ramen en twee consoles boven drie raamassen, links daarvan een vierde as als ingangspartij verzelfstandigt met een deuromlijsting in Lodewijk XIV-stijl die helemaal naar het dak doorloopt (uniek in Amsterdam, met een Italiaans aandoend balkonnetje bovenin), fraaie concave paneeldeur, in de deuromlijsting zijlichten. Vermoedelijk is de gevelbeëindiging en het bovenste deel van de ingangstravee niet origineel. Interieur: langste gang met stucwerk en gesneden deuren in Lodewijk XIV-stijl in misschien wel diepste grachtenhuis. Trappenhuis met stucwerk. Jan Six I (1618-1700) heeft hier gewoond tot de dood van zijn moeder in 1654, toen het vml. Glashuis dat zich ook naar Kloveniersburgwal 105 uitstrekte, daarna liet hij Herengracht 619 bouwen. Het pakhuis op de Groenburgwal 40 hoorde kadastraal bij dit pand.
Afbeelding: onderdekeizerskroongrachtenboek
Het was de woning waar Jan Six zijn kunstcollectie begon. Tenslotte was Kloveniersburgwal 103 ook het huis waar hij als 37-jarige met zijn 20-jarige bruid Margaretha Tulp zou wonen, nadat ze in 1655 getrouwd waren. Het was helaas ook op deze plek waar Margaretha meerdere miskramen had, waardoor het echtpaar aanvankelijk kinderloos bleef.
Keizersgracht 210: 1663-1666
n mei 1663 trok Jan Six met zijn vrouw in bij zijn schoonvader Claes Pietersz. (1593-1674) aan de Keizersgracht 210. Six en zijn vrouw woonden ruim drie jaar bij Margaretha’s vader tijdens de bouw van hun huis aan de Herengracht nummer 619.
Herengracht 619: 1669-1700
Het was een dubbel huis met drie grote ramen, buitengewoon hoge plafonds en was – dus – uitgerust met buitengewoon ruime kamers. Nadat het huis af was gebouwd, verhuisden Jan Six, zijn vrouw en hun eenjarige zoon naar dit grote huis, waar Six met zijn gezin de rest van zijn leven zou wonen.
Herengracht 495
onderdekeizerskroon/grachtenboek
Hof van Hillegom
Amstel 218
In 1915 moet prof. Six zijn geliefde familiehuis aan de Herengracht verlaten. Het zal worden gesloopt ten behoeve van de verbreding van de Vijzelstraat. In ruil biedt de gemeente hem het pand Amstel 218 aan, met overbrenging van het volledige oude interieur.
De Houtgracht
Hier groeide Baruch de Spinoza op
De Houtgracht werd gelijktijdig met de Leprozengracht in 1882 gedempt en hier ontstond toen het Waterlooplein
fd-persoonlijk/de-mores-van-een-six
wiki/Collectie_Six
scvr/De schilderijen uit De levens van Jan Six
nrc/puissant-rijke-families-zijn-vaak-zeer-zuinig
reguliers.net/goudenbocht
WAAR WAS VONDELS KOUSENWINKELTJE?
Dit is de Warmoesstraat, de naam is ontleend aan warmoes = groente; hier waren vroeger de groentemarkten. Op nummer 39, de plek waar nu het restaurant New Season zit, kreeg Vondels vader een zijdewinkel.
Dit is de Warmoesstraat, de naam is ontleend aan warmoes = groente; hier waren vroeger de groentemarkten. Op nummer 39, de plek waar nu het restaurant New Season zit, kreeg Vondels vader een zijdewinkel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten