Het Johan de Witthuis op de Kneuterdijk.
wiki/Johan_de_Witt
wiki/Wendela_Bicker
Een statig woonhuis uit circa 1655 in de trant van het Hollands Classicisme, van oorsprong op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit kelder en twee bouwlagen onder een hoog omlopend schilddak. Op de hoek van de kap bevinden zich vier fraai gemetselde schoorstenen. De monumentale ingangspartij in de risalerende middenas van de voorgevel in classicistische trant is rond 1730 voorzien van de huidige brede stoep. De achtergevel bezit een 18e eeuws uiterlijk in de trant van de Lodewijk XIV- stijl (ca. 1740). Toen zijn ook de twee smalle zijvleugels aangebouwd.In de vm. eetkamer is rond 1765 linnen behang met blauw geschilderde voorstellingen uit de fabels van La fontaine aangebracht. In 1653-1655 gebouwd voor Mattheus Hoeufft. In 1669 nam Johan de Witt zijn intrek in het pand. In 1672 werd hij bij de Gevangenpoort tesamen met zijn broer vermoord.
Omdat de beroemde staatsman Johan de Witt er enkele jaren gewoond heeft (tot zijn dood in 1672) heeft het huis zijn naam gekregen en spreken we niet van het Hoeff-huis. De Witt, oorspronkelijk afkomstig uit Dordrecht, woonde eerst aan de Fluwelenburgwal en de Raamstraat. Gedurende zijn politieke loopbaan kon hij zich steeds mooiere woonhuizen permiteren. De voormalige woonhuizen van De Witt aan de Fluwelen Burgwal en deRaamstraat zijn -helaas- gesloopt. Het woonhuis van Johan de Witt aan de Kneuterdijk heeft 3 eeuwen weten te overleven. Het is nu een Rijksmonument en is in 2003 grondig gerestaureerd. Bij een brand in 2005 is in één kamer schade ontstaan.
De "rode kamer" aan de achterzijde. Opname gemaakt in de loop van 2007/ 2008 voor de VOM-reeks "Rijk van Binnen- Beelden van Haagse Interieurs" (fotograaf D. Valentijn).
"La Fontainezaal" van het Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk. Het behangsel is uniek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten